luni
Scandalul alimentar, benefic pentru consumatori
Niciun producător, procesator, comerciant sau medic veterinar nu va mai îndrăzni să pună pe piaţă produse alimentare neconforme, după recentul val de alerte şi controale sanitar-veterinare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Bogdan Cristian Nica.'După toate alertele alimentare care au fost şi după implicarea mai multor autorităţi în controalele care au urmat şi după intensificarea acţiunilor de control, eu cred că pentru consumator va fi bine, deoarece niciuna dintre verigile lanţului alimentar - producător, procesator, comerciant, medic veterinar - nu va mai risca să introducă în piaţă alimente neconforme', a afirmat preşedintele ANPC. Acesta a adăugat că abaterile de orice natură vor fi drastic sancţionate nu numai de către autorităţi ci şi de către consumatori, 'riscul de a intra în faliment fiind foarte mare'. 'Cred că ne vor livra produse mai bune, iar siguranţa alimentară şi restabilirea încrederii consumatorilor va fi o prioritate pentru toţi factorii implicaţi', a mai spus Bogdan Cristian Nica.
Preşedintele ANPC a precizat că, în perioada următoare, 'controalele vor continua pentru a se descoperi absolut tot ce e în neregulă, iar rolul nostru (al ANPC - n.r.) este să anunţăm toate aceste rezultate, să comunicăm şi să luăm măsuri'.
În încheiere, Bogdan Cristian Nica a arătat că autoritatea română de protecţie a consumatorilor colaborează cu Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Ministerul Sănătăţii, în privinţa siguranţei alimentare.
'Avem şi protocoale punctuale, când este vorba despre tranzitul mărfurilor, cu Autoritatea Vamală, cu Poliţia de frontieră. Totodată, există o cooperare, pe etichetare, între ANPC din România şi instituţiile similare din Ungaria şi Italia şi sperăm să avem un protocol de colaborare şi cu autoritatea franceză de protecţie a consumatorilor', a afirmat preşedintele ANPC.
Vineri, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a organizat un simpozion cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, unde au fost prezentate informaţii referitoare la activitatea instituţiei în domeniul financiar-bancar şi al metalelor preţioase, precum şi în privinţa armonizării legislative cu UE.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este legată de data de 15 martie 1962, când preşedintele J. F. Kennedy a lansat în Congresul SUA un mesaj referitor la drepturile fundamentale ale consumatorilor.
sursa :Agerpres
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu