miercuri

China, o piaţă pentru agricultura românească

Relațiile între China și țările Europei Centrale și de Est (ECE) nu reflectă pe deplin potențialul real de cooperare economică, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la atelierul destinat agriculturii desfășurat în cadrul Forumului Economic și Comercial China - Europa Centrală și de Est.Deși contextul economic mondial este deosebit de complex, relațiile între China și țările Europei Centrale și de Est sunt bune, dar nu reflectă pe deplin potențialul real de cooperare economică. Prin dezbaterile de astăzi vizăm intensificarea investițiilor și facilitarea accesului companiilor europene pe piața chineză, în scopul reducerii deficitului comercial și, implicit, stimularea dezvoltării economiilor noastre. Mi-ar face o deosebită plăcere ca reuniunea găzduită la București să ofere soluții dorințelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atât pe verticală dar și pe orizontală a multor activități conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de muncă și construirea unui mediu rural modern. (...) Îmi exprim convingerea că împreună vom reuși să consolidăm relațiile noastre printr-o mai bună cunoaștere care să conducă la creșterea nivelul investițiilor și a volumului schimburilor comerciale în domeniul agroalimentar", a spus Constantin.
Acesta a precizat că România a făcut pași importanți pentru a fructifica potențialul de cooperare cu Republica Populară Chineză, recent fiind completat și semnat cadrul juridic bilateral pentru exporturile de carne de porc și bovine de reproducție.

"România a făcut pași importanți pentru a fructifica potențialul de cooperare cu Republica Populară Chineză. Am încurajat participarea agenților economici din România la târgurile organizate în China, iar recent s-a concretizat interesul comun de a crește exporturile noastre de produse agricole și animaliere pe această piață. Practic, prin activitățile realizate în 2012 și 2013 s-a deschis comerțul cu carne de porc și bovine vii pentru reproducție între România și China, anterior anului 1989 neexistând condiții favorabile, iar după acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale. (...) Piața chineză este de asemenea interesată de creșterea investițiilor în agricultura românească și de importul de ovine din țara noastră, având în vedere potențialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matcă apreciind ca potențial pentru export un număr de 4-5 milioane capete", a spus Daniel Constantin.
Nu în ultimul rând, șeful MADR a remarcat succesul programelor de promovare a vinului românesc în China.
"România produce vinuri de calitate superioară, recunoscute prin distincțiile primite la nivel mondial, o încununare a acestor merite fiind găzduirea în acest an a Congresului Organizației Mondiale a Vinului. În acest nou climat, doresc să vă confirm susținerea în continuare a acțiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vită și de porc. Trebuie remarcată producția de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grâu, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaică un milion tone care reprezintă o bună oportunitate pentru disponibilități la export având în vedere consumul nostru intern de circa jumătate din producția obținută", a adăugat Daniel Constantin.
Forumul Economic și Comercial China-Europa Centrală și Est este organizat de către Guvernul României, în marja reuniunii șefilor de Guvern din Europa Centrală și de Est-China.
La Forum, pe lângă oficialități guvernamentale din 17 țări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români și peste 400 din celelalte țări din regiune (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria).
Forumul de la București este al treilea Forum Economic și Comercial China-Europa Centrală și de Est, după cel organizat la Budapesta în 2011 și cel de la Varșovia în 2012.

sursa AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu