marți

Strategia pe Agricultură, în aşteptarea unui climat politic favorabil

Aproape 200 de persoane au participat, ieri, la conferinţa "Agri-Business pe profit", organizată de ziarul "BURSA".
       Invitaţii au abordat atât subiecte noi în sectorul agricol, cum ar fi reforma Politicii Agricole Comune sau crearea fondurilor mutuale pentru garantare agricolă, precum şi probleme recurente ale fermierilor, respectiv finanţarea agriculturii şi refacerea sistemului de irigaţii. 
       Producătorii, procesatorii, autorităţile şi finanţatorii (bănci, instituţii nebancare, statul - prin subvenţii) ar trebui să conlucreze pentru a genera plus valoare în agricultură care să contribuie la întreg circuitul economic, după cum a rezultat din dezbaterile care au avut loc ieri.

       Vestita înţelegere politică, numită pact sau strategie pe agricultură, la care autorităţile şi societatea civilă au lucrat de-a lungul verii şi ar fi trebuit să fie gata în septembrie se lasă, încă, aşteptată. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, ne-a declarat: "Cred în continuare că este nevoie de un acord politic pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung, fie că se va numi strategie sau pact. Acesta depinde, însă, foarte mult de climatul politic. Numai când va fi un consens din acest punct de vedere, atunci vom lansa şi această strategie, care va ajunge în parlament, spre aprobare". 
     Planul pentru introducerea agriculturii într-o Strategie Naţională a fost demarat în 2009 când preşedintele Traian Băsescu a înfiinţat comisia care se ocupă, actualmente, cu redactarea documentului în cauză. Strategia Naţională pentru Agricultură este, poate, unul dintre cele mai aşteptate planuri pentru revitalizarea acestui sector.
     Comisia care a întocmit documentul a contat şi pe sprijinul preşedintelui Traian Băsescu care a reiterat, în numeroase rânduri, nevoia elaborării unui plan pe termen lung pentru susţinerea agriculturii şi pentru creşterea competitivităţii acestui sector. La rândul său, Ministerul Agriculturii a lucrat toată vara la o altă Strategie Naţională pe acest sector, care ar fi trebuit să fie gata tot în această toamnă. 
....
continuare BURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu